Råbiff i modern tappning

Igår lagade jag för andra eller tredje gången hemmagjord råbiff. Jag älskar råbiff och tycker att det är perfekt då den kan varieras och presentera på olika sätt samt med olika smakbilder. Denna gång skippade jag den klassiska varianten och gjorde en lite mer modern version. Vi åt råbiffen som varmrätt och därför serverades även råstekta potatiskuber till.

Du behöver:
Nötfärs 150 g/person (använd färskt kött som är mald samma dag pga hygienskäl)
Picklad rödlök (recept nedan)
Stekta champinjoner (recept nedan)
Potatischips (recept nedan)
Persiljeaioli (recept nedan)
Kapris
Pepparrot (färsk eller i burk)
Persilja (färsk eller fryst)
Salt, peppar och flingsalt
Äggula (1 st/person)

samt

Valfri potatis som tillbehör (ej del av receptet nedan).


Jag lagade tillbehören från grunden och delar recept på respektive tillbehör nedan (anpassade för cirka 4 portioner). För snabbare variant går det även att använda färdigköpt picklad rödlök, aioli och potatischips. Det tar såklart lite extra tid att göra det själv men jag tycker verkligen att det är värt det om ni har tiden; både för smaken och fräshhetens skull!

Picklad rödlök

Det här behöver du:
2 st rödlökar
1 dl vatten
1/5 dl ättika
1 dl strösocker

Såhär gör du:
Dela löken i två delar och skiva den tunt. Koka upp vatten, ättika och socker. Dra från plattan och tillsätt löken. Låt stå och dra så länge som möjligt. Blanda om då och då.


Persiljeaioli

Det här behöver du:
2 st äggulor
1 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
2 -3 dl rapsolja (beroende på hur tjock du vill ha den)
Salt
Persilja

Såhär gör du:
Förberedelse: Låt ingredienserna bli rumstempererade innan du börjar och använd en bunke av rostfri stål. Detta för att undvika att såsen skär sig.

Knäck äggen och separera gulan från vitan. Lägg äggulorna i bunken tillsammans med dijonsenap och vitvinsvinäger. Blanda om. Vispa sedan med elvisp samtidigt som du adderar oljan i en tunn stråle. (Jag använde mig endast av 2 dl då jag önskade en lite tjockare konsistens). När du uppnått önskad konsistens adderar du valfri mängd persilja och salt. Glöm inte att smaka av och ställ sedan i kylen!


Stekta champinjoner

Det här behöver du:
4-6 medelstora champinjoner
Salt
Smör

Såhär gör du:
Börja med att skölja och dela champinjonerna. Skiva sedan till tunna skivor. Hetta upp en stekpanna utan matfettet och addera champinjonerna. Stek dem på övre medelvärme tills det att vätskan från champinjonerna dunstat. Tillsätt salt och slutligen smör för att steka med sista minuten.


Potatischips

Det här behöver du:
2 st medelstora potatisar
Salt
Raps- eller frityrolja (till fritering, ca 2-3 dl)

Såhär gör du:
Skala och skölj potatisen. Skiva sedan till tunna chips med hjälp av en mandolin/osthyvel. Lägg i en bunke med vatten i cirka 10. Lägg sedan på hushållspapper och salta för att få ut vätskan. Hetta under tiden upp oljan i en kastrull till cirka 160 grader. (Jag tar sällan temperaturen utan går lite på känsla. Tips är att först testa med ett chips för att uppskatta värmen). Fritera några chips åt gången, beroende på kastrullens storleken, och rör ständigt om för jämn fritering. Ta upp när de fått önskad färg och lägg på hushållspapper. Salta.


Uppläggning

När du har förberett alla tillbehör är det dags för upplägg. Börja med att plocka fram köttet. Lägg i en bunke och krydda med salt och peppar. Rör runt försiktigt så att inte färsen blir överarbetad. Forma till valfri form, exempelvis som en klassisk biff eller en ring som bilden ovan. Toppa med tillbehören: chips, picklad rödlök, champinjoner, kapris, pepparrot och aioli. Avsluta sedan med persilja, flingsalt och slutligen en äggula (jag glömde dock addera äggulan innan jag fotograferade…). Serverar ni rätten som varmrätt kan ni som sagt även servera potatis i valfri form på sidan om. Smaklig måltid!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s